Read Angelika upornica by Anne Golon Free Online


Ebook Angelika upornica by Anne Golon read! Book Title: Angelika upornica
The size of the: 25.74 MB
Edition: Založba Lipa
Date of issue: 1968
ISBN: No data
The author of the book: Anne Golon
Language: English
Format files: PDF
ISBN 13: No data

Read full description of the books Angelika upornica:

Angelika se je rešila iz hudih nevarnosti, v katere se je zapletla s svojo pustolovsko vožnjo na Bližnji vzhod, kamor je odšla iskat svojega prvega moža, grofa Peyraca. Uspel ji je beg iz harema maroškega kralja Mulan Ismaela, toda v Francijo se je vrnila kot ujetnica. Na pot je namreč odšla kljub kraljevi prepovedi, francoski kralj Ludvik XIV. pa ni bil človek, ki bi rad odpuščal svojim podložnikom neposlušnost. Zato ji je po svojem odposlancu sporočil neizprosen ultimat: ostati bo morala ujetnica na gradu svojega drugega moža, dokler se ne bo uklonila kralju, mu slovesno in skesano obljubila pokorščino. Tedaj sklene Angelika, da se bo uprla mogočnemu kralju. Pridruži se upornim protestantom, hugenotom, ki jih oblasti čedalje huje zatirajo in preganjajo. Peščica upornih protestantov prežene s plessijskega gradu stotnika Montadourja, ki mora po kraljevem nalogu stražiti Angeliko. Vendar zmagoslavje ne traja dolgo. Vojaška posadka se vrne, zavzame grad in ga zažge. Plessis doživi svojo krvavo noč, noč plenjenja, moritev in posilstev. Zrtev posilstva postane tudi Angelika — a spozna šele čez nekaj mesecev, da nosi pod srcem plod tega zločina. Upor se nato še huje razvname, neti ga ogenj Angelikinega sovraštva. Posreči se ji naščuvati k vstaji kmete in podeželsko plemstvo v deželi, kjer živi, v Poitouju.
Angelika rodi hčerko Honorine — sprva jo mrzi zaradi okoliščin v katerih jo je spočela, nato pa jo tem bolj vzljubi, saj je Honorine edini otrok, ki ji je še ostal: Florimond jo je zapustil, Charlesa Henrija je zaklala podivjana vojaška drhal, Cantorja pa ji je že prej pogoltnilo morje. Ko puntarje končno stre premoč kraljeve vojske, se Angelika zateče v La Rochelle, hugenotsko mesto, ki še vedno neželi priznati poraza in se sedaj le še potihem, a vendar vztrajno upira, toda Angelika ne prispe v mesto kot poveljnica uporniških čet, marveč kot ujetnica in kaznjenka, zaznamovana z znamenjem lilije, s katero so v tedanjih časih zaznamovali hudodelce in vlačuge. V mestu nihče ne ve za njeno pravo ime in nekdanjo vlogo, saj je v službi pri protestantskem trgovcu Bernu kot gospodinja, ko pa se znajde v nevarnosti, da bi jo razkrili, in se nam že zdi, da je izgubljena, jo izvleče iz škripcev njen stari zaveznik, policist Desgrez. Vendar pa ji v Franciji ni več obstanka. Na pot mora. Ampak kam? Tokrat nič več na Sredozemsko morje, marveč na veliki ocean, Atlantik, saj vodi prek njega pot v novi svet, zatočišče vseh upornikov in pustolovcev. Tja jo vzame s seboj Rescator, v katerem spet zasluti, kakor že ob prvem srečanju, glasnika usode. Z njo vred se reši iz mesta tudi skupina protestantskih meščanov, da bi v Ameriki zaživeli novo življenje — v prostosti in blaginji.
Knjiga je sestavljena iz treh delov:
1. Ogenj tli pod pepelom
2. Honorine
3. Protestantje v La Rochellu

Read Ebooks by Anne GolonRead information about the author

Ebook Angelika upornica read Online! Born in Toulon as Simone Changeux in 1921; she was published under the pseudonym of Sergeanne Golon or Anne & Serge Golon, and later as Anne Golon.


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Angelika upornica
Read EBOOK Angelika upornica by Anne Golon Online free

Download Angelika upornica PDF: angelika-upornica.pdf Angelika upornica PDF